Resipi Kek & Dessert Mudah (Copy dari Internet)


APAM TEPUNG BERAS
Bahan:
2cawan nasi [yg. sudah sejuk]
1/4 biji ragi [sebiji ragi dibelah 4]
1paket tepung beras [500gm.]
2cawan gula
4cawan air
1camb. eno.
Cara:
2cawan nasi dan ragi dicampurkan dan dijadikan tapai [lebih kurang 48jam].2cawan gula ,2cawan air dan tapai tadi diblender bersama.Bancuhkan tepung beras dgn bahan-bahan yg diblender tadi dan tambahkan 2 cawan air lagi.Perapkan adunan ini semalaman. Semasa hendak memasak campurkan eno ke dlm adunan dan dikacau rata.Boleh lah dikukus dlm acuan kegemaran masing-masing dan boleh juga diwarnakan.
**********************************************************************************

KEK COKLAT KUKUS
Bahan A:
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat

Bahan B:
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
(ayak bersama)

1 sudu teh esen vanila
3 biji telur

Cara-cara:
1.Masak dan cairkan bahan A atas api yang kecil hingga sebati.
2.Sementara masak bahan A,pukul telur hingga kembang.
3.Campur bahan A yang telah masak tadi ke dalam telur yang sudah kembang berserta esen vanila, pukul hingga sebati.
4.Akhir sekali masuk bahan B yang telah diayak bersama-sama,kacau hingga sebati.
5.Masuka ke dalam baking tray dan kukus sekurang-kurangnya 1 jam.(penutup kukus hendaklah di balut dengan kain bersih)
**********************************************************************************

PUDING SUKMA

Bahan-bahannya:

1 paket agar-agar direndam (37.5gm)
2 biji telur
15 gm gula
1 gelas horlick (175 gm)
1 tin susu cair
1 tin susu manis
1 sudu makan tepung jagung
1/2 sudu teh pati pandan
1/2 sudu teh warna hijau
1/2 sudu teh garam
air mengikut banyak agar-agar

Cara-caranya:

1. Agar-agar ditoskan kemudian diremasak bersama gula hingga larut kemudian ditapis.

2. Ditempat berasingan pukul telor, kemudian masukkan susu cair gaul rata, setelah itu masukkan garam, tepung jagung dan horlick gaul lagi akhir sekali masukkan susu manis dan gaul hingga sebati. kemudian ditapis.

3. Tuangkan adunan telor tadi kedalam agar-agar dan masak hingga pekat. Semasa memasak hendaklah dikacau-kacau selalu agar tidak hangus.

4. Apabila adunan tadi telah pekat, angkat dan bahagi dua. Satu adunan warnakan hijau dan satu lagi warna asal.

5. Sediakan acuan, masukkan adunan warna asal setelah setengah beku baru dimasukkan adunan warna hijau. Biarkan beku baru dihidangkan.
**********************************************************************************

KEK MAZOLA
1.1/2 cawan tepung gandum
1.3/4 gula pasir
1/2 cawan koko
1 cawan susu cair (carnation}
1 camca kecil nescafe
2 camca kecil soda bikarbonat
11/2 camca kecil baking powder
1/2 camca kecil garam
1 camca kecil aisen vanila
3 biji telor
1 cawan air panas didih
1 cawan minyak mazola

cara:-

semua bahan dicampur dan digaul sebati.akhir sekali masukkan air panas yang mendidih dan kacau.

bakar selama 1 jam pada suhu 160 darjah.
**********************************************************************************

Blueberry Baked Cheese Kek.
Bahan-bahannya:
1 kg keju.
2 biji lemon
240 gm gula.
2 biji telur.

Cara Membuatnya:

Keju dan gula dipukul hingga kembang masukkan jus lemon.Masukkan telur pukul lagi.Masukkan kedalam acuan.Tuangkan blueberry kemudian bakar hingga masak.
**********************************************************************************

KEK COKLAT LEMBAP
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 1/2 cawan gula halus
1 buku butter
3 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sedu teh esen vanila
coklat rice
1 buku coklat masakan
1 cawan susu cair

Siraman coklat
Cairkan coklat masakan bersama susu dengan cara
double boiling. Kacau hingga rata.

Cara-cara membuatnya:

1. Pukul gula dan butter sampai kembang
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi
3. Masukkan esen vanilla
4. Kemudian masukkan tepung gandum, serbuk kokodan baking powder
(ketiga-tiga bahan ini diayak bersama terlebih dahulu)
Kacau sampai rata.
5. Kemudian bakar selama 40 minit.
6. Bila kek sudah masak, sejukkan terlebih dalu barulah boleh
dipotong menjadi tiga lapisan.
7. Setiap lapisan disapu dengan coklat. Kemudian lebihan coklat
tadi disalut pada kesemua permukaan kek.
8. Akhir sekali taburkan coklat rice.
9. Kemudian masukkan dalam peti sejuk. Barulah boleh dipotong.
**********************************************************************************

KEK PISANG
2 cawan tepung gandum
1.1/2 cawan minyak masak
1.1/2 cawan gula pasir
2 cawan pisang emas yang dihiris nipis.
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar baking soda
8 biji telur ayam

Cara-cara membuatnya:
Pisang dicampur dengan minyak dan gula, kemudian masukkan dalam blender dan kisar halus. Tuangkan dalam mangkuk adunan. Kemudian blender telur pula hingga hancur.
Campurkan telur tersebut kedalam adunan pisang tadi. Kemudian gunakan pengadun
kek dan pukul hingga sebati, masukkan tepung yang telah diayak dengan baking soda dan garam. Kacau hingga rata.

Sapukan loyang pembakar dengan mentega, kemudian masukkan adunan tadi. Bakar dengan api yang perlahan selama lebeh kurang 50 minit-60 minit.
**********************************************************************************

SARDIN GULUNG
Intinya

1 tin kecil sardin (brand apa pun boleh)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4/5 biji cili padi
(Kesemua bahan di atas di gaul bersama dan dimasak)

Lepas tu ambil roti 8-10 keping sapukan majerin dan isikan bahan (intinya) yg telah dimasak tadi dan gulungkan ia.

Setelah semua roti tadi telah siap celupkan dengan telur dan goreng sekali lagi.
**********************************************************************************

All American Chocolate Cake
230 gm unsalted butter
300 gm castor sugar
2 tsp vanilla essence
3 eggs
1/2 cup unsweetened cocoa powder, shifted
1 cup hotwater
235 gm cake flour/ all purpose flour
1Tsp baking powder
3/4 tsp salt
1/2 cup walnut chopped

Method:
1. Cream butter and sugar until light and fluffy. Add vanilla essence and eggs
one at a time.

2. Dissolve cocoa in hot water. In a separate bowl sift together flour, baking
powder and salt. Alternately add cocoa and shifted flour to the butter mixture.
Fold in walnuts.

3. Bake in a greased 20 cm. cake pan lined with parchment paper for 35 minutes
at 170 C until cooked. Cool overnight.

Chocolate Ganache:

150 gm bitter chocolate or semisweet chocolate, chopped
3 TSP heavy cream
3 TSP unsalted butter

Method :

combine all ingredients in a saucepan and melt over medium heat. Cool slightly
before pouring over the cake.
**********************************************************************************

Kek Coklat Tanpa Telur
Bahan-bahan :

2 sudu besar gula castor
230 g tepung gandum (diayak)
1 buku (250 g) mentega
1 tin susu pekat
1 1/2 sudu besar penuh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar penuh serbuk koko
3/4 cawan air
1/4 sudu teh garam
sedikit mentega/margerin untuk melengser acuan

Cara membuat :

1.Lengser acuan dengan sedikit mentega/margerin. Ketepikan.
2.Panaskan ketuhar ke suhu 200 darjah Celsius.
3.Pukul gula, mentega dan susu pekat hingga sebati.
4.Masukkan tepung gandum, baking powder, esen vanilla, serbuk koko, air dan garam. Gaul rata.
5.Tuang adunan ke dalam acuan.
6.Bakar selama 35 hingga 40 minit, atau sehingga masak.
7.Keluarkan kek dari acuan dan sejukkan atas redai kek sebelum dipotong
**********************************************************************************

PUDING MANGGA
Bahan-bahanya:

10 gm agar-agar
200 gm gula
200 gm puri mangga
1 liter susu

Cara membuatnya:


1.Masukkan agar-agar,gula dan susu bersama.Masak sehingga ia mendidih.
2.Kacau perlahan-lahan sehingga agar-agar itu larut bersama bahan-bahan lain.
3.Kemudian,masukkan mangga yang telah dimesin sehingga menjadi jus.Campurkan bersama-sama bahan yang telah mendidih.
4.Akhir sekali tuangakn ke dalam bekas dan simpan dalam peti sejuk.
**********************************************************************************

Desert Buah-buahan Del Monte
Bahan utk lapisan bawah:-

- 1 kotak jelly segera nona
- 2 cawan air panas

Cara menyediakannya:-
1. Bancuh serbuk jelly segera kedalam air panas dan kacau hingga larut dan sejukkan.

Bahan2 untuk bahagian atasnya:
- 1 tin besar buah buahan del monte
- 1 tin susu sejat
- 4 sudu makan tepung castard dibancuh
dgn air sejuk
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 cawan gula
- 2 sudu makan butter cup

Cara menyediakan bahagian atas:

1. Masukkan susu, air buah buahan del monte (air sahaja), tepung kastad dan gula.

2. Jerang diatas api dan kacau selalu sehingga pekat. Masukkan buah buahan del monte, butter dan esen. Kacau lagi sehingga pekat dan tutup api

3. Biarkan suam sedikit, dan curahkan diatas jelly yang telah beku tadi. Biarkan sejuk seketika. Kemudian masukkan kedalam peti ais.
**********************************************************************************

BANANA SHAKE
6 sudu teh Horlicks
100ml krim
200ml susu ( atau susu rendah lemak)
2 scop aiskrim vanila
2 biji pisang emas
3 sudu teh coklat
200gm ais yang dihancurkan

Campur semua ramuan (1-6) selama 2 hingga 3 minit. Kemudian masukkan ais yg telah dihancurkan.
**********************************************************************************


No comments:

Post a Comment